The elephants (Elephantidae) are a family in the order Proboscidea in the class Mammalia. They were once classified along with other thick skinned animals in a now invalid order, Pachydermata. There are three living species: the African Bush Elephant, the African Forest Elephant (until recently known collectively as the African Elephant), and the Asian Elephant (also known as the Indian Elephant). Other species have become extinct since the last ice age, which ended about 10,000 years ago, the Mammoth being the most well-known of these. 
The word "elephant" has its origins in the Greek ἐλέφας, meaning "ivory" or "elephant".[1]
Elephants are mammals, and the largest land animals alive today.[2] The elephant's gestation period is 22 months, the longest of any land animal. At birth it is common for an elephant calf to weigh 120 kilograms (265 lb). An elephant may live as long as 70 years, sometimes longer. The largest elephant ever recorded was shot in Angola in 1956. This male weighed about 12,000 kg (26,400 lb),[3] with a shoulder height of 4.2 m (13.8 ft), a metre (3 ft 4 in) taller than the average male African elephant.[4] The smallest elephants, about the size of a calf or a large pig, were a prehistoric species that lived on the island of Crete during the Pleistocene epoch.[5]
Elephants are symbols of wisdom in Asian cultures, and are famed for their exceptional memory and high intelligence, rivaled only by cetaceans and hominids.[6][7]
Elephants are increasingly threatened by human intrusion and poaching. Once numbering in the millions, the African elephant population has dwindled to between 470,000 and 690,000 individuals.[8] The elephant is now a protected species worldwide, with restrictions in place on capture, domestic use, and trade in products such as ivory. Elephants generally have no natural predators, although lions may take calves and occasionally adults.[9][10] In some areas, lions may regularly take to preying on elephants.[11]

The word "elephant" has its origins in the Greek ἐλέφας, meaning "ivory" or "elephant".[1]
Elephants are mammals, and the largest land animals alive today.[2] The elephant's gestation period is 22 months, the longest of any land animal. At birth it is common for an elephant calf to weigh 120 kilograms (265 lb). An elephant may live as long as 70 years, sometimes longer. The largest elephant ever recorded was shot in Angola in 1956. This male weighed about 12,000 kg (26,400 lb),[3] with a shoulder height of 4.2 m (13.8 ft), a metre (3 ft 4 in) taller than the average male African elephant.[4] The smallest elephants, about the size of a calf or a large pig, were a prehistoric species that lived on the island of Crete during the Pleistocene epoch.[5]
Elephants are symbols of wisdom in Asian cultures, and are famed for their exceptional memory and high intelligence, rivaled only by cetaceans and hominids.[6][7]
Elephants are increasingly threatened by human intrusion and poaching. Once numbering in the millions, the African elephant population has dwindled to between 470,000 and 690,000 individuals.[8] The elephant is now a protected species worldwide, with restrictions in place on capture, domestic use, and trade in products such as ivory. Elephants generally have no natural predators, although lions may take calves and occasionally adults.[9][10] In some areas, lions may regularly take to preying on elephants.[11]
Zoology
The African Elephant genus contains two (or, arguably, three) living species; whereas, the Asian Elephant species is the only surviving member of its genus, but can be subdivided into three subspecies.
African elephants, at up to 4 m (13 ft 1 in) tall and weighing 7500 kg (8.27 short tons), are usually larger than the Asian species and they have bigger ears. Both male and female African elephants have long tusks, while their Asian counterparts have shorter ones, with those of females vanishingly small. African elephants have a dipped back, smooth forehead and two "fingers" at the tip of their trunks, whereas the Asian have an arched back, two humps on the forehead and only one "finger" at the tip of their trunks.
African elephants are further subdivided into two populations, the Savanna and Forest,
and recent genetic studies have led to a reclassification of these as separate species, the forest population now being called Loxodonta cyclotis, and the Savanna (or Bush) population termed Loxodonta africana. This reclassification has important implications for conservation, because it means that where previously it was assumed that a single and endangered species comprised two small populations, if in reality these are two separate species, then as a consequence, both could be more gravely endangered than a more numerous and wide-ranging single species might have been. There is also a potential danger in that, if the forest elephant is not explicitly listed as an endangered species, poachers and smugglers might be able to evade the law forbidding trade in endangered animals and their body parts.
The Forest elephant and the Savanna elephant can hybridise – that is, breed together – successfully, though their preferences for different terrains reduce such opportunities. As the African elephant has only recently been recognized to comprise two separate species, groups of captive elephants have not been comprehensively classified and some could well be hybrids.
Successful hybridisation between African and Asian Elephant species is much more unlikely, as is animal hybridization across different genera in general. In 1978, however, at Chester Zoo, an Asian elephant cow gave birth to a hybrid calf sired by an African elephant bull (the old terms are used here as these events pre-date the current classifications). "Motty", the resulting hybrid male calf, had an African elephant's cheeks, their ears (large with pointed lobes) and legs (longer and slimmer), but the toenail numbers, (5 for each front foot, 4 hind) and the single trunk finger of an Asian elephant. His wrinkled trunk was like that of an African elephant. His forehead was sloping with one dome and two smaller domes behind it. The body was African in type, but had an Asian-type centre hump and an African-type rear hump. The calf died of infection 12 days later. It is preserved as a mounted specimen at the British Natural History Museum, London. There are unconfirmed rumours of three other hybrid elephants born in zoos or circuses; all are said to have been deformed and none survived.
African elephants, at up to 4 m (13 ft 1 in) tall and weighing 7500 kg (8.27 short tons), are usually larger than the Asian species and they have bigger ears. Both male and female African elephants have long tusks, while their Asian counterparts have shorter ones, with those of females vanishingly small. African elephants have a dipped back, smooth forehead and two "fingers" at the tip of their trunks, whereas the Asian have an arched back, two humps on the forehead and only one "finger" at the tip of their trunks.
African elephants are further subdivided into two populations, the Savanna and Forest,
and recent genetic studies have led to a reclassification of these as separate species, the forest population now being called Loxodonta cyclotis, and the Savanna (or Bush) population termed Loxodonta africana. This reclassification has important implications for conservation, because it means that where previously it was assumed that a single and endangered species comprised two small populations, if in reality these are two separate species, then as a consequence, both could be more gravely endangered than a more numerous and wide-ranging single species might have been. There is also a potential danger in that, if the forest elephant is not explicitly listed as an endangered species, poachers and smugglers might be able to evade the law forbidding trade in endangered animals and their body parts.The Forest elephant and the Savanna elephant can hybridise – that is, breed together – successfully, though their preferences for different terrains reduce such opportunities. As the African elephant has only recently been recognized to comprise two separate species, groups of captive elephants have not been comprehensively classified and some could well be hybrids.
Successful hybridisation between African and Asian Elephant species is much more unlikely, as is animal hybridization across different genera in general. In 1978, however, at Chester Zoo, an Asian elephant cow gave birth to a hybrid calf sired by an African elephant bull (the old terms are used here as these events pre-date the current classifications). "Motty", the resulting hybrid male calf, had an African elephant's cheeks, their ears (large with pointed lobes) and legs (longer and slimmer), but the toenail numbers, (5 for each front foot, 4 hind) and the single trunk finger of an Asian elephant. His wrinkled trunk was like that of an African elephant. His forehead was sloping with one dome and two smaller domes behind it. The body was African in type, but had an Asian-type centre hump and an African-type rear hump. The calf died of infection 12 days later. It is preserved as a mounted specimen at the British Natural History Museum, London. There are unconfirmed rumours of three other hybrid elephants born in zoos or circuses; all are said to have been deformed and none survived.
African Elephant
The Elephants of the genus Loxodonta, known collectively as African elephants, are currently found in 37 countries in Africa.
African elephants are distinguished from Asian elephants in several ways, the most noticeable being their ears. Africans' ears are much larger and are shaped – some note – like the continent of their origin. The African is typically larger than the Asian and has a concave back. Both African males and females have external tusks and are usually less hairy than their Asian cousins.
African elephants have traditionally been classified as a single species comprising two distinct subspecies, namely the savanna elephant (Loxodonta africana africana) and the forest elephant (Loxodonta africana cyclotis), but recent DNA analysis suggests that these may actually constitute distinct species.[12] While this split is not universally accepted by experts[13] a third species of African elephant has also been proposed.[14]
Under the new two species classification, Loxodonta africana refers specifically to the Savanna Elephant, the largest of all elephants. In fact, it is the largest land animal in the world, standing up to 4 m (13 ft) at the shoulder and weighing approximately 7,000 kg (7.7 tons). The average male stands about 3 m (10 ft) tall at the shoulder and weighs about 5500–6000 kg (6.1–6.6 tons), the female being much smaller. Most often, Savanna Elephants are found in open grasslands, marshes, and lakeshores. They range over much of the savanna zone south of the Sahara.
The other postulated species is the Forest Elephant (Loxodonta cyclotis). Compared with the Savanna Elephant, its ears are usually smaller and rounder, and its tusks thinner and straighter and not directed outwards as much. The Forest Elephant can weigh up to 4,500 kg (10,000 lb) and stand about 3 m (10 ft) tall. Much less is known about these animals than their savanna cousins because environmental and political obstacles make them very difficult to study. Normally, they inhabit the dense African rain forests of central and western Africa, though occasionally they roam the edges of forests and so overlap the territories of the Savanna elephants and breed with them. In 1979, Iain Douglas-Hamilton estimated the continental population of African elephants at around 1.3 million animals.[15] This estimate is controversial and is believed to be a gross overestimate,[16] but it is very widely cited and has become a de facto baseline that continues to be incorrectly used to quantify downward population trends in the species. Through the 1980s, Loxodonta received worldwide attention due to the dwindling numbers of major populations in East Africa, largely as a result of poaching. Today, according to IUCN’s African Elephant Status Report 2007[17] there are approximately between 470,000 and 690,000 African elephants in the wild. Although this estimate only covers about half of the total elephant range, experts do not believe the true figure to be much higher, as it is unlikely that large populations remain to be discovered.[18] By far the largest populations are now found in Southern and Eastern Africa, which together account for the majority of the continental population. According to a recent analysis by IUCN experts, most major populations in Eastern and Southern Africa are stable or have been steadily increasing since the mid-1990s, at an average rate of 4.5% per annum.[19][20]
Elephant populations in West Africa, on the other hand, are generally small and fragmented, and only account for a small proportion of the continental total.[21] Much uncertainty remains as to the size of the elephant population in Central Africa, where the prevalence of forest makes population surveys logistically difficult, but poaching for ivory and bushmeat is believed to be intense through much of the region.[22
African elephants are distinguished from Asian elephants in several ways, the most noticeable being their ears. Africans' ears are much larger and are shaped – some note – like the continent of their origin. The African is typically larger than the Asian and has a concave back. Both African males and females have external tusks and are usually less hairy than their Asian cousins.
African elephants have traditionally been classified as a single species comprising two distinct subspecies, namely the savanna elephant (Loxodonta africana africana) and the forest elephant (Loxodonta africana cyclotis), but recent DNA analysis suggests that these may actually constitute distinct species.[12] While this split is not universally accepted by experts[13] a third species of African elephant has also been proposed.[14]
Under the new two species classification, Loxodonta africana refers specifically to the Savanna Elephant, the largest of all elephants. In fact, it is the largest land animal in the world, standing up to 4 m (13 ft) at the shoulder and weighing approximately 7,000 kg (7.7 tons). The average male stands about 3 m (10 ft) tall at the shoulder and weighs about 5500–6000 kg (6.1–6.6 tons), the female being much smaller. Most often, Savanna Elephants are found in open grasslands, marshes, and lakeshores. They range over much of the savanna zone south of the Sahara.

The other postulated species is the Forest Elephant (Loxodonta cyclotis). Compared with the Savanna Elephant, its ears are usually smaller and rounder, and its tusks thinner and straighter and not directed outwards as much. The Forest Elephant can weigh up to 4,500 kg (10,000 lb) and stand about 3 m (10 ft) tall. Much less is known about these animals than their savanna cousins because environmental and political obstacles make them very difficult to study. Normally, they inhabit the dense African rain forests of central and western Africa, though occasionally they roam the edges of forests and so overlap the territories of the Savanna elephants and breed with them. In 1979, Iain Douglas-Hamilton estimated the continental population of African elephants at around 1.3 million animals.[15] This estimate is controversial and is believed to be a gross overestimate,[16] but it is very widely cited and has become a de facto baseline that continues to be incorrectly used to quantify downward population trends in the species. Through the 1980s, Loxodonta received worldwide attention due to the dwindling numbers of major populations in East Africa, largely as a result of poaching. Today, according to IUCN’s African Elephant Status Report 2007[17] there are approximately between 470,000 and 690,000 African elephants in the wild. Although this estimate only covers about half of the total elephant range, experts do not believe the true figure to be much higher, as it is unlikely that large populations remain to be discovered.[18] By far the largest populations are now found in Southern and Eastern Africa, which together account for the majority of the continental population. According to a recent analysis by IUCN experts, most major populations in Eastern and Southern Africa are stable or have been steadily increasing since the mid-1990s, at an average rate of 4.5% per annum.[19][20]
Elephant populations in West Africa, on the other hand, are generally small and fragmented, and only account for a small proportion of the continental total.[21] Much uncertainty remains as to the size of the elephant population in Central Africa, where the prevalence of forest makes population surveys logistically difficult, but poaching for ivory and bushmeat is believed to be intense through much of the region.[22
Trunk
The proboscis, or trunk, is a fusion of the nose and upper lip, elongated and specialized to become the elephant's most important and versatile appendage. African elephants are equipped with two fingerlike projections at the tip of their trunk, while Asians have only one. According to biologists, the elephant's trunk may have over forty thousand individual muscles in it,[24] making it sensitive enough to pick up a single blade of grass, yet strong enough to rip the branches off a tree. Some sources indicate that the correct number of muscles in an elephant's trunk is closer to one hundred thousand.[25]
Most herbivores (plant eaters, like the elephant) possess teeth adapted for cutting an
d tearing off plant materials. However, except for the very young or infirm, elephants always use their trunks to tear up their food and then place it in their mouth. They will graze on grass or reach up into trees to grasp leaves, fruit, or entire branches. If the desired food item is too high up, the elephant will wrap its trunk around the tree or branch and shake its food loose or sometimes simply knock the tree down altogether. The trunk is also used for drinking. Elephants suck water up into the trunk (up to fifteen quarts or fourteen litres at a time) and then blow it into their mouth. Elephants also inhale water to spray on their body during bathing. On top of this watery coating, the animal will then spray dirt and mud, which act as a protective sunscreen. When swimming, the trunk makes an excellent snorkel.
This appendage also plays a key role in many social interactions. Familiar elephants will greet each other by entwining their trunks, much like a handshake. They also use them while play-wrestling, caressing during courtship and mother / child interactions, and for dominance displays – a raised trunk can be a warning or threat, while a lowered trunk can be a sign of submission. Elephants can defend themselves very well by flailing their trunk at unwanted intruders or by grasping and flinging them.
Most herbivores (plant eaters, like the elephant) possess teeth adapted for cutting an
d tearing off plant materials. However, except for the very young or infirm, elephants always use their trunks to tear up their food and then place it in their mouth. They will graze on grass or reach up into trees to grasp leaves, fruit, or entire branches. If the desired food item is too high up, the elephant will wrap its trunk around the tree or branch and shake its food loose or sometimes simply knock the tree down altogether. The trunk is also used for drinking. Elephants suck water up into the trunk (up to fifteen quarts or fourteen litres at a time) and then blow it into their mouth. Elephants also inhale water to spray on their body during bathing. On top of this watery coating, the animal will then spray dirt and mud, which act as a protective sunscreen. When swimming, the trunk makes an excellent snorkel.This appendage also plays a key role in many social interactions. Familiar elephants will greet each other by entwining their trunks, much like a handshake. They also use them while play-wrestling, caressing during courtship and mother / child interactions, and for dominance displays – a raised trunk can be a warning or threat, while a lowered trunk can be a sign of submission. Elephants can defend themselves very well by flailing their trunk at unwanted intruders or by grasping and flinging them.